Gužva u 16-ercu

Na ovogodišnjem UFO festivalu nastupit će ih jedan od najpopularnijih osječkih glazbenih sastava posljednji dvadeset godina, Gužva u 16-ercu.

Riječ je o bendu koji je nastao 1993. godine, kad je skupina prijatelja, insprirana osječkom scenom koja je djelovala u ratno vrijeme, odlučila osnovati punk bend.  U samom početku ih je publika dobro prihvatila, no prvih par godina djelovali su kao demo bend. 1999. izdaju album „Čir na 12-ercu“ koji im je donio nagradu Crni Mačić, odnosno Crnog Mačka za najveću rock nadu. Ipak, nedugo nakon toga bend prestaje s radom, da bi se 2003. vratili rasprodanim koncertom u osječkom Klubu Mladih.

Ubrzo bend dostiže najveću popularnost do tada, koja kulminira 2006. godine, kad izdaju svoj drugi album, Punk Urac. Snimaju se spotovi koji se vrte po nacionalnim TV postajama, a gotovo da nema kluba u Hrvatskoj, ali i u susjednim državama, gdje nisu svirali. A gdje god da su svirali, publika je zajedno s njima pjevala njihove tekstove. Bilo je to vrijeme kad je Gužva u 16-ercu postala jedan od vodećih hrvatskih alternativnih bendova.

U pauzi između nastupa, bend je uspio osmisliti te snimiti svoj najzreliji album, Je ne regrette rien“, kojeg izdaju 2012. godine te nastavljaju sa stalnim nastupima. Jedan od njih bio je i na UFO 2014., dakle na isto mjesto vraćaju se dvije godine kasnije.

Zvuk ovog benda se ne može nikako nazvati klasičnim punk rockom, nego tu postoji još podosta lokalnih utjecaja koji su stvorili zvuk s kojim se ovdašnja publika vrlo lako može poistovjetiti. Vjerojatno iz toga proizlali činjenica da je Gužva bend koji svoje fanove pronalazi u srednjoškolskom dobu, gdje su prepoznati već generacijama, ali isto tako bendu koji je tu istu publiku zadržao kroz godine.

DISKOGRAFIJA:

Čir na 12-ercu (1999.)
Punk Urac (2006.)
Je ne regrette rien (2012.)

FACEBOOK: https://www.facebook.com/Guzvau16ercu/?fref=ts

YOUTUBE: https://www.youtube.com/user/guzvau16ercu/videos

Super User

Proin Non Nibh Sed Lectus Convallis Tincidunt Eget Nec Arcu. Suspendisse At Mollis Est. Donec Auctor Molestie Urna, Non Ultrices Elit Elementum In.

JoomlaUX.com

OVOGODIŠNJI BENDOVI

SPONZORI:

pan  gradOsijek  zamp

MEDIJSKI POKROVITELJI:

sibhr GlasSlavonije RadioPlus perunhr mixeta mojOsijekhr1 osijek031 osijeknewslogo slavonskiradio